Sucuk, Türk Mutfağı’nın en sevilen et ürünlerinden bir tanesidir. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olmasının yanı sıra sahanda yumurta ile birlikte, tostlarda, böreklerde ve birçok hamur işinde sıkça tercih edilir. İşleme süreci doğru yapıldığında etlerin uzun süre saklanmasını sağlar. Peki bir sucuk nasıl üretilir ve Coşkun Et bir sucuğu nasıl üretiyor. Yazının devamında bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Sucuk Yapımında Hangi Et Tercih Edilmelidir?
Yeni kesilmiş hayvan etleri kesinlikle tüketilmemelidir. Etler dinlendirilip olgunlaştırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Zira bu bekleme süresi kesimden sonra etin asidik değerinin düşmesine yardımcı olur. Sucuk için kullanıma uygun etin Ph değeri 5,4 – 5,8 aralığında olmalıdır. Coşkun Et ürünlerini hazırlamadan önce veterinerler, uzman kasaplar ve din görevlileri gözetiminde kesinlen hayvan etlerini özel yalıtımlı dolaplarında bekleyerek dinlendirmektedir.
Farklı hayvanlardan parçalar halinde ayrılan etler kullanarak sucuk elde etmek mümkündür fakat gerçekten leziz bir sucuk yapmak için eti özel olarak seçmelisiniz. Kemiğe yakın bölgelerden alınan etlerle hazırlanan özel çekilmiş kıyma kullanılması, sucuğun tadını ve kalitesini artıracaktır. Sucukta lezzetin kaliteli et kullanmaktan geçtiğini bilen Coşkun Et, sucuklarının yapımında et seçimine son derece dikkat eder. Uzman kasapların elinde hazırlanan Coşkun Et’in ürettiği sucukların yapımında sadece kaliteli dana eti kullanılır.
Sucuk Nasıl Yapılır?
Sucuk yapımı, temel olarak baharatlar ve etin bir araya getirilip ince bağırsağa doldurulmasıyla hazırlanır. Sucuk yapımı sırasında özellikle dikkat edilmesi gereken konu, kullanılan kıymanın içerisinde %40- 45 oranında yağ bulunmasıdır. Bu oran, kurumaya bırakılan sucuğun zamanla fazla sertleşmesini ve kuru bir yapıda olmasını engelleyecektir.
Sucuk harcı hazırlanırken karabiber, yenibahar, tarçın baharatlar ve sarımsak kullanılmaktadır. Kullanılan baharatların kalitesi ve sarımsağın tazeliği sucuğun tadına büyük oranda etki eder. Sektörde oldukça tecrübeli bir marka olan Coşkun Et sucuk yapımında zamanında hasat edilmiş üst kalitede malzemeleri ideal oranlarda kullanılır. Böylece, elde edilen sucuğun lezzeti benzersiz olur.
Sucuk İçi Nasıl Hazırlanır?
Sucuk yapımının ilk aşaması olan harç yapımında kıyma baharatlarıyla karıştırıp 4 -12 saat arasında bekletilir. Böylece baharatların ete iyice nüfuz etmesini sağlanır. Ardından sarımsaklar ezilerek bu karışıma ilave edilir ve yaklaşık 20 dakika boyunca yoğurulur. Bütün malzemelerin birbiriyle tamamen karıştığından ve topaklanmalar olmadığından emin olunur. Bu işlemin ardından harcın üzeri temiz bir bez yardımıyla örütülür. Daha sonra sucuğun fermantasyonunu sağlamak için tam bir gün boyunca buzdolabında bekletilir.
İkinci aşamada kurutulmuş bağırsaklar ılık suda birkaç dakika bekletilir ve bu şekilde açılmalarını sağlanır. Ardından bağırsağın içi su yardımıyla temizlenir.
Doldurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Bağırsakların doldurma işleminden önce tamamen temiz olması çok büyük önem taşır. Aksi takdirde sucuğun fermantasyonu sırasında oluşabilecek küflenme ve bozulma sonucu zararlı bakteriler ortaya çıkabilir. Bu aşamada da oldukça katı hijyen kuralları altında çalışan Coşkun Et yetkilileri, fabrikalarında sucukları en sağlıklı şekilde üretir.
Bağırsağı temizlendikten sonra sucuk harcı bir huni yardımıyla bağırsakların içine doldurulur. Doldurma işlemini yaparken hiç hava kalmamasına özellikle dikkat edilir çünkü hava boşlukları sucuğun bozulmasına sebep olur. Daha sonra, doldurulan sucuklar iple belirli aralıklarda sıkıca bağlanarak uçları kesilir. Sucukları Coşkun Et’in özel yalıtımlı dolaplarında yaklaşık 1 ay bekletilir ve ardından raflardaki yerini alır.