Sosis, hem lezzetli oluşu hem de pratik şekilde hazırlanması sebebiyle kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar her öğünde keyifle yenilen yiyeceklerden biridir. Başlarda sadece fast food beslenme tarzıyla hayatımıza giren sosis, zamanla kahvaltı sofralarını zenginleştiren, birbirinden lezzetli tariflerle akşam yemeklerinin kurtarıcısı olan bir yiyecek haline gelmiştir.
Sosis Nasıl Yapılır?
Başta çocuklar olmak üzere her yaştan insan tarafından sevilen, oldukça lezzetli ve doyurucu bir şarküteri ürünü olan sosisin üretimi, sevenleri tarafından merak ediliyor. Dünyanın her yerinde 200’den fazla çeşidiyle, sık tüketilen işlenmiş et ürünlerinden biri olan sosis çeşitleri, farklı içeriklere sahip olsa da temelde benzer üretim aşamalarından geçiyor.
Sosis üretiminin ilk aşamasını sosis hamurunun yapımı oluşturuyor. Sosis hamuru, sağlıklı hayvan etlerinin, kemik, kıkırdak ve sinir gibi istenmeyen kısımlarından ayrıldıktan sonra kıyma haline getirilip tuz, baharat, nişasta ve katkı maddeleri ile harmanlanmasıyla elde ediliyor. Hazırlanan sosis hamuru, doğal veya yapay kılıflara doldurulup tütsülenip pişiriliyor.
Sosisi sevdiren unsurların başlarında lezzeti ve birçok yiyecekle uyum sağlayarak farklı tarifler ortaya çıkarabilmeye imkan sağlaması geliyor. Sosisi vazgeçilmez kılan diğer faktörler de pratik bir şekilde hazırlanabilmesi ve harika bir ana yemek haline getirilebilmesi.
Sosis yapımı için gerekli malzemeler
- 400 gram kuzu ya da dana kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 diş sarımsak ya da 1 tatlı kaşığı sarımsak granül
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- İsteğe göre; 1 çay kaşığı ince öğütülmüş kişniş, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı hardal tozu
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı karbonat
- Haşlamak için sıcak su
- Streç film ya da yağlı kağıt
Tüm malzemeleri mutfak robotu ya da rondoda 10 dakika kadar birbirine tamamen karışıp yapışkan bir kıvam alana kadar karıştırılır.
Düz bir zemine serilen streç film ya da yağlı kâğıt üzerine, sosis adeti başına 23 yemek kaşığı sosis hamurundan koyduktan sonra rulo haline getirilerek kenarları sıkıp bağlanır.
Derin bir tencerede su kaynatılıp altı kapatılır. Sıcak su içine atılan sosisler 10 dakika kadar haşlanır.
Haşlanan sosisler, tercihen hemen kızartılabilir ya da daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Sosis yaparken yapay kılıflar yerine mumbar bağırsağı da kullanılabilir. Mumbar bağırsağına hazırlanan sosis hamuru istenilen miktarda koyulduktan sonra düğüm atarak ilerlenir. Doldurma işlemi bittikten sonra sosisler birkaç saat buzdolabında dinlendirilir. Ardından ızgara ya da kızartma şeklinde pişirilebilir ya da derin dondurucuya koyarak saklanabilir.
Eğer yoğun geçen bir günün ardından canınız sosis yemek istiyorsa veya vaktinizin az olduğu zamanda sosisli bir yemek yapmaya karar verdiyseniz kalitesinden şüphe etmeden kullanabileceğiniz Coşkun Et marka sosislerden satın alabilirsiniz. Alanında oldukça tecrübeli olan Coşkun Et tarafından üretilen sosislerde sadece dana eti kullanılıyor.
Sosis yapımı aşamasında kullanılan tüm malzemeler, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ne uygun olacak şekilde üretiliyor. Dolum, tütsüleme, pişirme ve ambalajlama aşamaları, tebliğde yer alan hususları karşılayacak şekilde, oldukça güvenli ve sağlıklı üretim ortamlarında gerçekleştiriliyor. Sosis üretiminin pişirilme aşaması, sosisleri ısıl işlemden geçirme anlamına geliyor. Sosisin dayanıklılığını arttırmak amacıyla yapılan ısıl işlem, sosisin güvenli şekilde tüketilmesini sağlıyor. Coşkun Et şarküteri ürünleri, yüksek kaliteli et kullanılarak, hijyenik ve teknolojik cihazlar ile, ideal koşullarda uzman kişiler tarafından üretiliyor.
Dilediğiniz zaman Coşkun Et’in lezzetli sosisleri ile çok pratik yemekler hazırlayabilirsiniz. Coşkun Et sayesinde sosisli sandviç, sosisli yumurta, sosisli salçalı makarna gibi basit ama leziz menülerle keyifli bir öğün geçirebilirsiniz.